marți, 12 august 2014

CETATEA DACICA de la BLIDARU






 
 Copacii batrani sunt diformi sau alcatuiti din tulpini multiple, semn ca zona , acum aproximativ 150 la 100 ani inapoi era incarcata cu metale grele .....
 






 

 Copacii de la marginea potecii au radacinile deformate....












    


 
Un fost adapost din pamant....



 
Padure de mesteceni albi...






 






 








 












 Incepe ploaia si ne adapostim la marginea padurii...


 
Inca uzi, dar incalziti la soare, coboram...
 

















 Regasim plasa cu mitarci :









http://heruvis.wordpress.com

Cetatea Blidaru


legenda dacilor liberi

I n t r e   m i s t e r   s i   r e a l i t a t e
  •      Cetatea Blidaru – Situata pe culmea Blidarului (703 m), este cel mai puternic complex fortificat din aceasta zona, fiind intins pe un platou de aproape 6000 mp. Strajuind malul stang al Apei Gradistei, la fel ca si cetatea Costesti, fortificatia de la Blidaru cuprinde de fapt doua incinte, unite intre ele, avand impreuna sase turnuri puternice.
Prima cetate, ce ocupa platoul superior al dealului, are o forma trapezoidala, fiind prevazuta cu patru turnuri exterioare, plasate pe colturi. Potrivit unei ingenioase rigori de arhitectonica militara, intrarea se facea prin turnul I, astfel conceput incat sa impiedice desfasurarea fortelor inamicului, silindu-l sa coteasca spre dreapta si sa-si expuna flancul loviturilor. In interior se pastreaza urmele unui turn-locuinta.
Spre vest de prima cetate a fost construita apoi cetatea a doua, avand forma pentagonala. Atrage atentia aici sistemul platformelor de lupta de pe laturile de nord si de vest, cu adevarate mici cazemate.
Aprovizionarea cu apă a cetăţii era asigurată printr-o monumentală cisternă patrulateră, cu ziduri duble sau intreite, adanca de peste 5m, construita in partea de nord-vest. Deosebit de interesanta este pardoseala cisternei, alcatuita dintr-un “ciment” avand in compozitia sa mortar, cenusa si carbune de lemn. Pe aceeasi latura, pe o terasa mai joasa, a fost scos la iveala un turn de paza care asigura din acest loc strategic, numit Poiana Pertii, o larga vizibilitate, dominand imprejurimile.
Tehnicile şi procedurile care se predau aici, la Blidaru, necesitau cunoaşterea şi folosirea căilor şi mijloacelor de activarea şi utilizare a Forţei Neamului Dac, doar pentru realizarea şi menţinerea unităţii spirituale şi statale. De asemenea aspiranţţi IO de atunci erau iniţiaţi , tot aici la Blidaru în folosirea tehnicilor de folosirea capacităţiilor sufletului de a purta “în duh” acţiuni care nu implicau direct structura fizică, adică puteau duce diferite acţiuni fără a fi nevoie să se deplaseze “fizic” în zona de incidenţă. Aceste tehnici implicau intrarea în rezonaţe spirituale deosebit de ridicate – benefice doar- care aduceau pe cel care le aplica într-o stare de Armonie Divină, necesară acestui lucru şi care necesita perioade foarte lungi de pregătire şi de utilizare în mod firesc şi constant a algoritmilor spirituali cât mai mult timp fizic dintr-o zi.In acest loc, la Cetatea Blidaru Întemeietorii pregăteau pe aspiranţii Academiei de Spiritualitate – viitorii IO – în tehnici, proceduri şi strategii spirituale privind conceptele ducerii şi desfăşurării acţiunilor, care implica în diferite procente folosirea FORŢEI NEAMULUI , în păstrarea şi menţinerea Unităţii şi Libertăţii spirituale a dacilor.
Un alt element care este unic la Blidaru si care reprezinta si astazi o necunoscuta, este reprezentat de cisterna de apa. Constructie ridicata in afara fortificatiei, intrucat izvorul care o alimenta se afla la o cota mai joasa. Aceasta masura in interior 8/6,20 metri si avea o inaltime de 4 metri. Peretii erau acoperiti cu un strat impermeabil compus din var, nisip si caramida sfaramata, constructie tipica tehnologic si mai cunoscuta din izvoarele istorice la romani, care in urma pactului incehiat cu dacii au facut schimb de cunostinte la Roma cu invatacei din Dacia si in Dacia cu invatacei romani.
Tocmai datorita cunostintelor militare, strategice si spirituale care se desavarseau aici, la Blidaru, o mană de daci au reuşit prin aplicarea procedurilor dacice sa ţină piept atacurilor romane. Subiectul trădării dacice este cel care au reusit să-i conducă pe romani aici, căci drumul nu era cunoscut către Blidaru, întrucât de cunoaşterea specifică acestui loc beneficiau doar cei care erau meniţi a conduce şi a fi conducători precum şi magii daci de la Feţele Albe.
  • Constructia a necesitat eforturi uriase. Partea superioara a dealului a fost excavata si nivelata obtinandu-se suprafata neteda din interior. Avand rol strict militar, asemenea cetatii de la Costesti, Blidaru este singura cetate care nu a putut fi cucerita de catre romani, soldatii din interiorul acesteia abandonand doar in momentul in care au epuizat resursele de apa si de hrana.
  • Pe langa fortificatia propriu-zisa au mai fost descoperite urmele a numeroase turnuri izolate care vegheau vaile masivului.Se pare ca la constructia cetatii au participat si meşteri greci. Ridicată în doua etape, cetatea Blidaru era o adevarata capodopera defensiva a acelor vremuri, toate constructile din interiorul sau putând fi folosite in lupta cu un eventual inamic.
  • Pâna si plafoanele incaperilor erau astfel concepute incât sa sustina masini de razboi care sa traga asupra asediatorilor. Ingenios este si sistemul portilor consecutive. Astfel, in cazul in care prima poarta de lemn ceda, inamicul se lovea de spatele unui zid de aparare fiind nevoit sa alerge in jurul acestuia pentru a ajunge la cea de a doua poarta. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
Director web luxdesign28.ro Alterative Medicine Blogs - BlogCatalog Blog DirectoryClickLink.ro